Ľ Geografie

Wat is dit?

Ongeveer 75% van ItaliŽ is bergachtig of heuvelachtig en ruwweg 20% van het land is bebost. Er zijn smalle stroken van laagland langs de Adriatische kust en de delen van de Tyrreense kust.

In het noorden van het land liggen de Alpen en de Dolomieten en verder strekken de Apennijnen zich uit van Genua (Genova) in het noorden tot voorbij Napels (Napoli) in het zuiden.

In het noorden liggen de grote meren: het Lago Maggiore, het Comomeer (Lago di Como), het Lago d'Iseo en het Gardameer (Lago di Garda). In het midden van ItaliŽ ligt nog een aantal meren, waarvan het Bolsenameer het grootste is. Belangrijke rivieren zijn de Tiber, de Arno en de Po; De Po is veruit de belangrijkste: de meeste Alpenrivieren (wel: Ticino, Oglio, Noce, enz. - maar niet de Adige) monden hierin uit en het is de slagader van de laagvlakte van de Po, ItaliŽs grootste agrarische gebied en graanschuur.

Noordelijk ItaliŽ, dat grotendeels uit een enorme vlakte bestaat die door de Alpen in het noorden wordt omvat en door de Po-rivier en zijn zijrivieren wordt afgevoerd, bestaat uit de gebieden van LiguriŽ, PiŽmont, Valle d'Aosta, Lombardije, Veneto, en een deel van Emilia-Romagna (dat zich in Centraal-ItaliŽ uitbreidt). Gran Paradiso (4061 m), de hoogste berg die geheel binnen ItaliŽ ligt, ligt in Valle d'Aosta.

Het Italiaanse schiereiland bestaat uit Centraal-ItaliŽ (Marken, Toscane, UmbriŽ en Latium) en zuidelijk ItaliŽ (CampaniŽ, Basilicata, Abruzzen, Molise, CalabriŽ en ApuliŽ).

Het land is rijk aan natuurschoonheid: de majestueuze Alpen in het noorden, de glooiende heuvels van UmbriŽ en Toscane, en het ruwe landschap van Zuid-Apennijnen. De baai van Napels, die door de Vesuvius wordt overheerst, is ťťn van de beroemdste baaien van de wereld. Naast de beroemde vulkaan de Vesuvius, die in 79 voor Christus verwoestend uitbarstte, heeft ItaliŽ nog een aantal actieve vulkanen: de Etna op SiciliŽ, Stromboli, Vulcano en andere.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

klok

italie.nl

pasta.it/

fiat500club.nl

Radio-italie

Italie midi songs

Adriatischekust


Free counter and web stats Copyright 2002-2018