Ľ Informationi generali/algemene informatie

Wat is dit?

Foto


ItaliŽ (officieel: La Republica Italiana), is een republiek in het zuiden van Europa. De totale oppervlakte van ItaliŽ is 301.333 vierkante kilometer, en het land is daarmee meer dan zeven keer zo groot als Nederland. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1200 kilometer. Van oost naar west daarentegen liggen de afstanden maar tussen 54 en 170 kilometer.
In het noordwesten grenst ItaliŽ aan Frankrijk (488 km), in het noorden aan Zwitserland (740 km) en Oostenrijk (430 km) en in het noordoosten aan SloveniŽ (232 km). De bekkens van de Middellandse Zee die het land omspoelen, heten aan de westkant Ligurische Zee (bij de RiviŤra) en Tyrrheense Zee (tussen ItaliŽ en SardiniŽ), aan de zuidkant Ionische Zee (ten oosten van SiciliŽ) en aan de oostkant Adriatische Zee.
Halverwege Rome en Napels ligt de grens tussen het zuiden, ook wel de Mezzogiorno genoemd, en het midden en noorden van ItaliŽ. De totale kustlijn bedraagt ca. 7600 kilometer, inclusief de 3766 grote en kleine eilanden die tot ItaliŽ behoren. Het meest zuidelijke gelegen punt van het land is het eilandje Lampedusa, dat dichter bij het Noord-Afrikaanse TunesiŽ ligt dan bij ItaliŽ.

Binnen de geografische grenzen van ItaliŽ liggen de onafhankelijke republiek San Marino en de soevereine staat Vaticaanstad.
San Marino, gelegen in het oostelijke deel van het schiereiland, is de oudste republiek ter wereld, gesticht in de vierde eeuw. De totale oppervlakte beslaat 62 km2 en het aantal inwoners is ongeveer 24.000.
Vaticaanstad, van waaruit de rooms-katholieke Kerk bestuurd wordt, heeft een totale oppervlakte van maar 44 hectares. Vaticaanstad is het kleinste staatje ter wereld waar ongeveer 200 mensen permanent wonen en dagelijks zo'n 800 mensen komen werken. De staat heeft zijn eigen rechtssysteem, winkels, bank, munteenheid, postkantoor, radiostation en krant, de "Osservatore Romano". De officiŽle taal is het Latijn.

------------------------------------------------------------------------------Oppervlakte 301.318 km≤ [1] (2% water)Aantal inwoners: 57 miljoenOficieele taal: De grote meerderheid van de bevolking spreekt Italiaans (waaronder verscheidene dialecten); er zijn Duits-, Frans-, Sloveens-, Grieks-, Friulaans- en Kroatisch- sprekende minderheden. Italiaans komt van het Latijn (de taal die de Romeinen spraken). De Duitssprekende minderheid in Noord-ItaliŽ wordt Zimbern genoemd.Hoofdstad: Rome
Volkslied:Fratelli d'Italia

Munteenheid:euro (EUR)Religie:
90% rooms-katholiek, 10% overig (incl. Protestanten, Jodendom en
MoslimsWeb|code|tel: it|ITA|39


------------------------------------------------------------------------------


Electricciteit:

In Italie is de voltage 220 volt.

Er zijn verschillend stekkers en stopcontacten te krijgen.


------------------------------------------------------------------------------
De nationale feestdagen in ItaliŽ zijn:

 
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

klok

italie.nl

pasta.it/

fiat500club.nl

Radio-italie

Italie midi songs

Adriatischekust


Free counter and web stats Copyright 2002-2018